• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

Robotchirurgie voor bariatrische ingrepen

Robotchirurgie voor bariatrische ingrepen

Twee ingrepen met robotchirurgie werden uitgevoerd voor obesitas (bariatrische heelkunde) op de site St-Elisabeth. Een door Dr Yannick Nijs en een andere door Dr Marc Vertruyen met de “Da Vinci Xi Robot” met hulp van Dr Christophe Assenmacher en Dr Gregoire Assenmacher.

Bariatrie, ook wel bariatrische chirurgie of obesitas-chirurgie genaamd, is een tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met het onderzoek en de behandeling van obesitas of zwaarlijvigheid. De term komt van het Griekse “baros” (gewicht) en het achtervoegsel “iatros” (arts).

Wij stelden Dr Yannick Nijs, abdominaal chirurg op de site St-Michiel, de volgende vragen:

Is dit een primeur voor ons ziekenhuis of in ons land?

Dr Yannick Nijs : "Robotchirurgie in de bariatrische heelkunde wordt al toegepast in ons land, maar nog niet in erg veel instellingen. Voor de Europa Ziekenhuizen kunnen we echter wel spreken over een primeur wat betreft het gebruik van robotchirurgie in de bariatrische heelkunde.

Robotchirurgie wordt in de Europa Ziekenhuizen echter wel al jarenlang toegepast in de urologie door Dr Christophe Assenmacher, Dr Gregoire Assenmacher en Dr Jan Benijts. Prof. Dr Nouredin Messaoudi gebruikt de robot ook al geruime tijd voor hepatobiliaire ingrepen."

Wat zijn de voordelen van robotchirurgie versus de klassieke heelkunde?

Dr Yannick Nijs : “Het grote voordeel is dat je als chirurg een beter zicht krijgt op de interventie. Door de 3D-beelden heb je het gevoel dat je als het ware in het lichaam van de patiënt zit. Een ander minstens even belangrijk voordeel is dat je veel preciezer kan werken omdat de robot bepaalde handelingen gedetailleerder bijstuurt, de weefsels preciezer dissecteert en bijvoorbeeld de natuurlijke tremor van de chirurg wegwerkt.
Bovendien kan je met de robotarmen bewegingen maken die je met de menselijke anatomie onmogelijk kan. Zo zijn de bewegingen van de menselijke handen beperkt terwijl de robot met de ingebrachte armen alle mogelijke richtingen uit kan in het lichaam van de patiënt."

Zijn er ook pluspunten voor de patiënt?

Dr Yannick Nijs : “De patiënt heeft beduidend minder pijn na de ingreep. De revalidatie gebeurt veel sneller wat dan ook resulteert in een kortere hospitalisatieperiode."

Bij welke ingrepen kunnen de patiënten voor dit soort heelkunde kiezen?

Dr Yannick Nijs : "Deze beslissing gebeurt altijd in samenspraak met de patiënt, wat cruciaal is voor het onderlinge vertrouwen. Alle ingrepen zijn op beide manieren mogelijk, dus zowel via klassieke heelkunde als met de robot. Voor complexe ingrepen zoals een bypass, een sleeve of een colonorectale ingreep, geniet de robot wel de voorkeur."

Verloopt een ingreep met de robot sneller of net trager?

Dr Yannick Nijs : “Meestal duurt de ingreep met de robot even lang als een klassieke kijkoperatie. De tijd die je wint tijdens de ingreep met de robot, verlies je een beetje bij de installatie van de robot alvorens je aan de eigenlijke ingreep kan beginnen. Ervaren chirurgen zullen de robotarmen dan weer sneller kunnen installeren maar voor de tijdwinst moet je het niet doen.”

Hoe heb je zelf als chirurg deze eerste keer ervaren?

Dr Yannick Nijs : “Dit vergt voor mij als chirurg een nieuw leerproces waardoor je uit jouw comfortzone moet komen. Het is een beetje terugkeren naar de tijd dat je assistent in opleiding was, maar je wordt in het begin goed geassisteerd door medewerkers van de firma. Er zitten ook tal van veiligheidsmechanismen in de robot ingebouwd waardoor je niet bang hoeft te zijn dat er iets zal mislopen op technologisch vlak met dit
apparaat. Ik heb vooraf ook veel kunnen oefenen via een simulatieprogramma. En ik moet zeggen dat deze oefeningen eveneens voor de klassieke heelkundige ingrepen nuttig waren omdat je ook voor deze operatiewijze veel bijleert.”

Zijn er andere toekomstige projecten in de Europa Ziekenhuizen voor bariatrische heelkunde op komst?

Dr Yannick Nijs : “Robotchirurgie is de toekomst, zoveel is zeker. De nieuwe generatie robots die binnenkort op de markt komt, wordt nog beter en de toepassing van artificiële intelligentie bij deze apparatuur zal niet lang meer uitblijven. Zeker voor complexe ingrepen zal de robot almaar meer worden gebruikt. In Europa staan we op dat vlak een beetje achter op Amerika waar al zeer veel en bijna hoofdzakelijk met de robot wordt geopereerd. Dus ook in de bariatrische heelkunde is dit de toekomst en in de Europa Ziekenhuizen zullen we niet achterblijven.”