• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

Radiotherapie

Content
 
Trouver un médecin

Een arts vinden

 
Prendre rendez-vous

een afspraak maken

 
Contactez-nous

ligging

OVER DE DIENST RADIOTHERAPIE

Radiotherapie is een locoregionale behandelingstechniek waarbij straling wordt gebruikt. Het wordt voornamelijk gebruikt ter bestrijding van kanker. Het principe bestaat erin de beoogde tumorcellen te vernietigen terwijl de omliggende gezonde weefsels worden gespaard.

Meer dan de helft van de kankers kan worden behandeld met radiotherapie. Het wordt meestal gecombineerd met andere behandelingen zoals chirurgie en/of chemotherapie. Het maakt het vaak mogelijk zware operaties te vermijden en het aangetaste orgaan te behouden.

De bestraling van de weefsels kan op twee manieren worden uitgevoerd:

  • Door externe radiotherapie, de meest verspreide techniek die bestaat uit het bestralen van het tumorvolume met een bundel fotonen of elektronen.
  • Door brachytherapie, een techniek waarbij een of meerdere radioactieve bronnen tijdelijk of permanent in contact worden gebracht met de tumorzone of daarin worden geïmplanteerd. Dat maakt een zeer hoge ballistische precisie en een optimale besparing van de omliggende gezonde weefsels mogelijk. Onze dienst heeft een internationale reputatie opgebouwd op het gebied van prostaatbrachytherapie.

Ioniserende straling heeft als biologisch effect het DNA van de tumorcellen te breken, wat resulteert in hun dood. 

Een dergelijke behandeling vereist een zorgvuldige voorbereiding waarbij verschillende specialisten samenwerken (radiotherapeut, medisch fysicus en technoloog in radiotherapie). De te bestralen volumes worden nauwkeurig geïdentificeerd door middel van een speciale CT-scanner, gekoppeld aan, indien nodig, een PET-scan of een MRI, telkens uitgevoerd in de behandelingspositie. Dankzij deze verschillende beelden wordt een gepersonaliseerd behandelplan opgesteld, rekening houdend met de individuele kenmerken en de gezonde organen rond de behandelde volumes.

Om de doeltreffendheid en de kwaliteit van de toegediende behandelingen te garanderen, wordt een reeks controles en acties nauwgezet gevolgd. 

De voorspellende dosimetrie van elke patiënt wordt zorgvuldig uitgevoerd door een dosimetrist of fysicus, geverifieerd door een tweede medische fysicus en gevalideerd door radiotherapeuten-oncologen. Alle parameters van elk behandelplan worden puntsgewijs gecontroleerd. Systematische kwaliteitscontroles worden uitgevoerd voordat een behandeling wordt gestart en tijdens de behandeling. 

Elke dag worden de apparaten gecontroleerd voor het opstarten en wordt de positionering van de patiënt op de tafel nauwkeurig gecontroleerd. 
Tijdens de behandeling wordt de patiënt gevolgd door zijn arts en de verpleegkundigen.

In de Europa Ziekenhuizen is de dienst Radiotherapie uitgerust met twee lineaire versnellers en een speciale PET-CT-simulator, alle drie van de laatste generatie, waardoor de patiënten behandelingen kunnen krijgen met behulp van de nieuwste technieken.

De dienst biedt ook lage dosis brachytherapie (LDR) of hoge dosis brachytherapie (HDR) aan voor, onder meer, behandelingen voor bepaalde prostaat-, gynaecologische en huidkankers.

Sinds 2014 is de dienst ISO 9001-gecertificeerd. Dat garandeert onze patiënten een voortdurende controle en verbetering van alle uitgevoerde processen evenals tevredenheid en zorgkwaliteit tijdens hun behandeling. De dienst bestaat uit een interdisciplinair team van radiotherapeuten-oncologen, medische fysici, verpleegkundigen, technologen in radiotherapie en secretaresses.

Het apparatenpark maakt verschillende soorten bestraling mogelijk:

  • Conformationele bestraling door intensiteitsmodulatie
  • Rotatiebestraling of boogtherapie
  • Stereotaxie (meerdere bundels die op een klein volume worden gericht)

 

WETENSCHAPPELIJKE PUBLICATIES

28/04/2023 - Op metastasen gerichte lokale therapie als behandeling voor het oligometastatische prostaatcarcinoom - mede geschreven door Dr Carl Salembier, diensthoofd Radiotherapie

Bron: Dienst Radiotherapie  - Laatste update: 03/07/2023