• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00
Logo service
logo

Oncologie-hematologie

Content
 
Trouver un médecin

Een arts vinden

 
Prendre rendez-vous

een afspraak maken

Over de dienst oncologie-hematologie

Cancerologie of oncologie is een tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met het onderzoek naar of de behandeling van kwaadaardige tumoren of kankers. Onze dienst groepeert twee specialismen of afdelingen: medische oncologie en hematologie, dat zich bezighoudt met zowel goedaardige als kwaadaardige bloedziekten. Het doel is om patiënten op een optimale en geïntegreerde manier te behandelen.

De afdeling Medische Oncologie behandelt en begeleidt patiënten met een oncologische aandoening door het toedienen van geneesmiddelen. De dienst bestaat uit een polikliniek, een dagkliniek en een hospitalisatieafdeling. De polikliniek staat in voor de consultaties, zowel voor nieuwe patiënten als voor follow-uppatiënten. De dagkliniek is gespecialiseerd in het toedienen van behandelingen tegen kanker (chemotherapie, gerichte therapie, immunotherapie) aan patiënten met een oncologische aandoening en ondersteunende behandelingen (transfusies, antistoffen, ...). Ook elke andere oncologische behandeling die niet langer dan een werkdag duurt, gebeurt in de dagkliniek. De hospitalisatie-eenheid onthaalt patiënten die langere behandelingen (chemotherapie) moeten krijgen, die te ver wonen om radiotherapie ambulant te krijgen, patiënten die bijwerkingen vertonen, die verzwakt zijn of patiënten voor wie de behandeling op punt moet worden gesteld. 

De afdeling Hematologie is bedoeld voor patiënten met afwijkingen en ziekten van het bloed, van het bloedvormend orgaan (beenmerg), van het lymfeklierstelsel, van het immuunstelsel en van de bloedstolling. Zowel de diagnostische als de therapeutische aspecten van deze kwaadaardige of goedaardige, myelo- of lymfoproliferatieve aandoeningen, stollings- en tromboseziekten en immuunstoornissen, vallen onder de bevoegdheid van de afdeling Hematologie. De faciliteiten van de dienst Medische Oncologie worden ook aangeboden door de dienst Hematologie.

In samenwerking met de diensten Radiotherapie, Chirurgie en Nucleaire Geneeskunde (dat instaat voor de radio-isotoopbehandelingen), en met de verschillende betrokken specialismen, zijn wij dus in staat om alle kankeraandoeningen in de eerste lijn te behandelen. 

De patiënt staat centraal bij de dienst Oncologie-Hematologie. De verwijzende artsen en de huisarts bekijken met de patiënt, via een multidisciplinaire aanpak (Multidisciplinair Oncologisch Consult - MOC), wat de meest geschikte therapie is. Ze beoordelen de diagnose en stellen het behandelplan voor de patiënt op. De beslissing van het MOC wordt besproken met de patiënt en zijn familie om tot de meest geschikte behandeling voor deze specifieke patiënt te komen.

Alle artsen van de dienst Oncologie-Hematologie hebben een opleiding gevolgd in binnen- en buitenlandse centra, en zijn minstens drietalig (Nederlands, Frans en Engels). Onze doelstelling is om de patiënten op een snelle en doeltreffende manier te adviseren en te behandelen met een minimum aan wachttijd. De begeleiding van de patiënt gebeurt op een gepersonaliseerde manier; eenzelfde arts blijft de patiënt volgen gedurende het hele verloop van zijn ziekte.

Wij kunnen ook rekenen op een uitstekende paramedische ondersteuning. De patiënt (en zijn familie) kunnen niet alleen psychologische ondersteuning krijgen, maar ook genieten van de zorgen van een schoonheidsspecialiste (“wellness”-behandelingen) en de praktische hulp van onze sociaal assistenten. Verder staat dagelijks een grote groep specifiek opgeleide ‘vrijwilligers’ ter beschikking van onze patiënten om hen bij het moeilijke traject van oncologische behandelingen bij te staan en te ondersteunen. De kliniek heeft tot slot een geïntegreerd programma voor oncologische revalidatie ontwikkeld, EuroFit genaamd, dat herstel van de conditie na afloop van een oncologische behandeling stimuleert, onder toezicht van de dienst Kinesitherapie, met begeleiding van psychologen en diëtisten.

Contactnummers van de coördinatie verpleegkundigen :
Site St-Elisabeth : Mw Christine Bracké (tel: 02-614 90 16) en Mw Barbara Van Den Abeele (tel: 02-614 37 31)
Site St-Michiel : Mw Amélie Magnaudeix (tel: 02-614 20 78) en Mw Christine De Coster (tel: 02-614 20 84)

Meer informatie

 

07/02/2022