• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

Endocrinologie-diabetologie

Content
 
Trouver un médecin

Een arts vinden

 
Prendre rendez-vous

een afspraak maken

 
Contactez-nous

Plaats

Over de dienst endocrinologie

De meest voorkomende pathologieën zijn: diabetes, schildklieraandoeningen, hypoglycemie, osteoporose…. De missie van de endocrinoloog bestaat erin ziekten op te sporen en te behandelen die het gevolg zijn van hormonale onevenwichten en metabolismestoornissen. Endocrinologie is de wetenschap die hormonen bestudeert, substantie die een essentiële rol speelt in het domein van de groei, de ontwikkeling, en de productie van engergie.

Diabetes is een ziekte die voornamelijk te wijten is aan een insulinegebrek, een hormoon dat verantwoordelijk is voor de verwerking van suiker door ons organisme en bijgevolg het suikerpeil in het bloed bepaalt. Hierdoor kunnen ernstige verwikkelingen ontstaat ter hoogte van het hart, nieren, zenuwstelsel, ogen, bloedvaten… In de Europa Ziekenhuizen worden deze verwikkelingen opgespoord, behandeld en wordt er ook aan preventie gedaan. De belangrijkste oorzaken van diabetes zijn erfelijkheid gepaard gaand met diverse factoren van levenswijze (zwaarlijvigheid, slechte voeding, te weinig beweging…). Indien diabetes goed onder (levenslange) controle blijft, wordt het sociaal en professioneel leven van de patiënt niet in het gedwang gezet.

Met een goede en multidisciplinaire aanpak kunnen deze complicaties worden voorkomen en behandeld.
Wanneer arteriële hypertensie en hyperlipemie vroegtijdig worden behandeld en glycemie met orale antidiabetica of insuline onder controle wordt gehouden, kunnen deze complicaties beperkt worden, terwijl ook de evolutie in de richting van ernstige vormen van diabetes wordt afgeremd. Het vroegtijdig opsporen en behandelen van proteïnurie beperkt de evolutie in de richting van nierinsufficiëntie of remt deze evolutie alleszins af.

Door de preventie van voetzweren via een aangepaste verzorging en sensibilisering kunnen tal van complicaties worden vermeden. De voorkoming van oftalmologische letsels is ook zeer belangrijk en een regelmatig onderzoek van de oogbodem door een oftalmoloog is absoluut noodzakelijk.

In overleg met de gynaecologen kunnen we ook zwangerschapsdiabetes opvolgen.

Diabetes hangt nauw samen met een al dan niet ernstige mate van overgewicht.
In het kader van de Obesitaskliniek kan er een totaalbehandeling worden aangeboden (kinesitherapie, dieetopvolging, chirurgie, eventuele psychologische opvolging).
Ons centrum is erkend door de ziekenfondsen.

Endocrinologen houden zich ook bezig met uiteenlopende hormonale problemen zoals schildklieraandoeningen, ziekten van de bijnieren, hirsutisme, enz.

 

07/02/2022