• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

Nucleaire geneeskunde

Content
 
Trouver un médecin

Een arts vinden

 
Prendre rendez-vous

een afspraak maken

 
Contactez-nous

Plaats

Over de dienst nucleaire geneeskunde

Nucleaire Geneeskunde= scintigrafie

Door de toediening van een licht radioactieve stof (die vrij snel uit het lichaam verdwijnt) via een inspuiting meestal in de elleboogplooi, laat de nucleaire geneeskunde toe de functie te onderzoeken van één of meerdere organen. De gebruikte stof is specifiek voor het doelorgaan. Een aangepaste camera (gammacamera of PET camera) zal deze straling die wordt uitgezonden opnemen. Dit laat toe om de spreiding van deze stof in een orgaan te bekijken of te meten. Aan de hand van deze informatie kan de nucleaire arts zijn verslag maken en overmaken aan de verwijzende arts. 

Voorbereiding op het onderzoek 

De voorbereiding hangt af van het type onderzoek. Wanneer U een afspraak neemt, zal U de nodige informatie krijgen voor een vlot verloop van het onderzoek, zoals bvb “Moet ik nuchter zijn?” of “Moet ik sommige medicatie onderbreken?”. Indien U met vragen blijft, aarzel niet om contact op te nemen met de dienst Nucleaire Geneeskunde om bijkomende informatie te vragen. 

Vergeet niet uw schriftelijke aanvraag mee te brengen.
 
Indien U zwanger bent (of hiervan een vermoeden heeft) of indien U borstvoeding geeft, laat het ons bij afspraak en bij uw aankomst op de dienst weten. 

Wachttijden 

Om de licht radioactieve stof de tijd te geven zijn doelorgaan te bereiken, is een wachttijd na de toediening vaak noodzakelijk. Dit kan enkele minuten tot meerdere dagen duren. Doch meestal neemt de wachttijd 1 à 4 uur in beslag. Tijdens deze wachttijden kan men U vragen om veel te drinken. Normaal hoeft U dan niet op de dienst te blijven, behalve voor een PETscan waarvoor U in de dienst moet blijven. 

Het onderzoek: van enkele minuten tot een uur 

Voor de opnamen of de meting van deze stof in het lichaam of ter hoogte van het doelorgaan, gebeurt het onderzoek meestal zittend of liggend. De tijd voor de opnamen kan variëren van enkele minuten tot een uur, meestal echter van 15 tot 45 minuten. Om een optimale kwaliteit te verzekeren is het noodzakelijk dat u tijdens het onderzoek niet beweegt. Bij opnamen van het volledige lichaam of vanuit verschillende hoeken, zal U de camera zien bewegen. Wees niet ongerust indien het onderzoek langer duurt om, zo nodig, betere beelden te verkrijgen.

Allergie

Een allergische reactie is uitzonderlijk. 

Wat in verband met de bestraling?

Uw onderzoek is verantwoordelijk voor een stralingsbelasting vergelijkbaar met een radiografie van de longen. Enkel de inspuiting is verantwoordelijk voor de bestraling. Het aantal beelden heeft geen invloed op uw stralingsbelasting. 
Sommige eenvoudige maatregelen – zoals veel drinken en vaak wateren na de inspuiting – kunnen deze stralingsbelasting sterk verminderen.

Het is tevens erg belangrijk om goed de handen te wassen na elk toiletgebruik. Voor incontinente personen wordt aangeraden om 2 dagen te wachten alvorens gebruikte pampers bij het restafval te voegen. 

Vermijd eveneens nauw (< 1m) of langdurig (> 30 min) contact met kleine kinderen (< 10 jaar) en zwangere vrouwen gedurende de rest van de dag na de inspuiting.

Als U zwanger bent, wordt het onderzoek niet aanbevolen, tenzij het voordeel van het onderzoek opweegt tegen het risico van straling voor de foetus. 

Indien U borstvoeding geeft, kan u beter het personeel van de dienst Nucleaire Geneeskunde verwittigen. Zij kunnen U eenvoudige tips rond stralingsbescherming geven. 

Als u moet reizen, kunnen de portalen op luchthavens activiteit opsporen. Vergeet niet een aanwezigheidsattest te vragen op de dienst.

Het personeel van de Nucleaire Geneeskunde zal alles bewerkstelligen om uw verblijf op de dienst zo aangenaam mogelijk te maken. Aarzel niet om bijkomende vragen te stellen aan het personeel van de Nucleaire Geneeskunde. Zij zijn steeds bereid om op uw vragen of eventuele bekommernissen te antwoorden. (tel 02/614 25 30)

Apparatuur

De afdeling beschikt over 3 gamma-camera’s waaronder één hybride SPECT-CT-camera, 2 densitometers en een positrontomograaf (PET-scan).

Meer informatie

 

26/05/2023