• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

Memisa vzw

Voorstelling

De medische ngo Memisa en de Europa Ziekenhuizen lanceerde samenwerking. Dit partnerschap focust op toegankelijke gezondheidszorg voor moeders en hun kinderen in Ituri, een door conflict geteisterde provincie in het oosten van DR Congo. 

In DR Congo sterven 846 vrouwen op 100.000 aan de gevolgen van hun zwangerschap of bevalling  (UNICEF, 2018), ter vergelijking in België bedraagt dit cijfer 5,3…   Dit Congolese cijfer is ontzettend hoog, wetende dat deze overlijdens vaak veroorzaakt worden door complicaties die vermeden kunnen worden door professionele medische begeleiding voor, tijdens en na de bevalling. Memisa en haar partners voorzien gezondheidscentra en ziekenhuizen van aangepast materiaal, ondersteunen opleidingen voor verpleeg- en verloskundigen en zetten hard in op prenatale consultaties. Activiteiten die de Europa Ziekenhuizen graag ondersteunen. Want een vrouw die haar zwangerschap laat opvolgen verhoogt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar kansen om zonder complicaties te bevallen met 87%.  

Seksuele en reproductieve gezondheidszorg

Binnen het Ziekenhuis voor Ziekenhuis-netwerk van Memisa ondersteunen de Europa Ziekenhuizen – als eerste Brusselse partnerziekenhuis  –  activiteiten die specifiek de toegang tot gezondheidszorg voor vrouwen verbetert. Hun financieel engagement van 12.500 euro per jaar worden gebruikt voor de ondersteuning van seksuele en reproductieve gezondheidszorg in Ituri in DR Congo.  En dat is hoog nodig. Vrouwen in DR Congo bevallen nog erg vaak thuis, zonder professionele hulp. Hierdoor kan een bevalling vaak vele uren of zelfs dagen duren. Hoe langer een bevalling duurt, hoe groter het risico op complicaties voor zowel de moeder als het kind. 

Uitwisseling

Kwaliteitsvolle gezondheidszorg is een basisrecht. Memisa zorgt ervoor dat dit recht verder reikt dan de Belgische ziekenhuismuren. De Europa Ziekenhuizen engageren zich niet enkel door een jaarlijkse financiële bijdrage te leveren, daarnaast zullen ze patiënten, medewerkers en bezoekers informeren en sensibiliseren over de ongelijkheden rond toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg wereldwijd. Zoals de heer Fontaine, algemeen directeur en afgevaardigd bestuurder van de Europa Ziekenhuizen, opmerkt: "Deze samenwerking komt beide partijen ten goede. Het brengt ons samen voor altruïstische doeleinden, verhoogt ons bewustzijn en helpt mensen die het nodig hebben. Het is niet alleen "ziekenhuis voor ziekenhuis", het is een positieve samenwerking tussen ziekenhuizen op het gebied van de gehele gezondheidszorg.” Dankzij directe contacten met Congolese gezondheidswerkers kunnen de Belgische gezondheidszorgmedewerkers hun kennis over het Congolese gezondheidszorgsysteem uitbreiden, wat een grote meerwaarde biedt en hun blik verruimt. Zo bouwt Ziekenhuis voor Ziekenhuis aan evenwaardige partnerschappen. 

HUIDIGE EN TOEKOMSTIGE ACTIES

21/11/2023 - Verkoop van smoutebollen - site St-Elisabeth - self-service - 11u - 14u
28/11/2023 - Verkoop van smoutebollen - site St-Michiel - self-service - 11u - 14u
05/12/2023 - Verkoop van fairtrade chocolade en jam - site St-Elisabeth - Inkomhal
12/12/2023 - Verkoop van fairtrade chocolade en jam - site St-Michiel - Inkomhal

Info's en reservaties: m.musimbimbu@europehospitals.be of op 02-614 22 43.

Over Memisa

Memisa is een Belgische ngo die strijdt voor toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor iedereen, met speciale aandacht voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Ze bereikt meer dan 7 miljoen mensen in DR Congo, Benin, Burundi, Guinee, Mauritanië en in India. Memisa wil duurzame verandering teweegbrengen. www.memisa.be

 

15/11/2023