• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00
Logo service
Logo RCC

Psychologie

Content
 
Trouver un médecin

een psycholoog vinden

 
Prendre rendez-vous

een afspraak maken

Over psychologie

Gezondheid en psychologisch welzijn zijn nauw met elkaar verbonden. Daarom werken er in de Europa Ziekenhuizen verschillende psychologen. 

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog biedt een ruimte aan waar de patiënt zich vrij voelt om te praten over wat hem of haar dwarszit. De neutraliteit van de psycholoog zorgt dat patiënten meer afstand kunnen nemen van hun moeilijkheden en hierover beter kunnen nadenken. Een psycholoog kan helpen met stressbeheersing, emoties, verbetering van het zelfbeeld, het opzetten van projecten die dichtbij de behoeften/wensen van de patiënt staan, het mobiliseren van persoonlijke hulpbronnen, …. Hiervoor kan de psycholoog verschillende tools gebruiken, dit hangt af van uw verzoek. Het is een werkrelatie die met u en op uw tempo wordt opgebouwd. 

Wanneer kan ik een beroep doen op een psycholoog? 

Of je nu in het ziekenhuis ligt of niet, er bestaat altijd de mogelijkheid  om in de Europa Ziekenhuizen een psycholoog te ontmoeten. 

Enerzijds, als u in het ziekenhuis bent opgenomen, aarzel dan niet om uw verzoek om een psycholoog te ontmoeten aan de ziekenhuisteams (verpleegkundigen, artsen, paramedici) door te geven, die uw verzoek op hun beurt aan de betrokken psychologen of aan de liaisonpsycholoog zullen doorgeven. 

Aan de andere kant, als u niet bent opgenomen, bestaat de mogelijkheid om een consultatie met een psycholoog te krijgen. U vindt de contactgegevens van elke psycholoog door te klikken op het tabblad "een psycholoog vinden".

Hoe kies je een psycholoog?

Elke psycholoog heeft een specialiteit en een doelgroep. Dit wordt aangegeven in het tabblad "aanvullende informatie". 

Bijvoorbeeld: als je geconfronteerd wordt met kanker. Het ziekenhuis beschikt over onco-psychologen die u follow-up kunnen garanderen dankzij hun expertise in de oncologie.

Hoeveel kost het? 

De betalingsvoorwaarden hangen af van de pathologie/vraag van de patiënt. Het secretariaat of de betrokken psycholoog kan u hierover meer uitleg geven. Neem zeker contact op met uw ziekenfonds, want soms kan een bepaald aantal sessies worden vergoed.

Bron: Dienst Psychologie - Laatste aanpassing: 31/01/2023