• A+
 • A
 • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

Green Europe

Logo Green Europe

VOORSTELLING

Sinds een aantal jaren zetten de Europa ziekenhuizen zich in voor de implementatie van goede praktijken op het gebied van milieubeheer, die werden gestructureerd en geïntensiveerd met de oprichting van een "Green Europe Committee" in 2022. In anderhalf jaar tijd werden meer dan 50 initiatieven ten gunste van het milieu geïdentificeerd en geïmplementeerd binnen onze instelling.

De werkgroep wordt samengesteld uit medewerkers die rechtstreeks verbonden zijn met duurzame projecten en komt één keer per maand bijeen.

 

LABELS EN NETWERKEN

Bannière short LEED

De Europa Ziekenhuizen hebben het Label Ecodynamische Onderneming gekregen van Leefmilieu Brussel. Daarmee is onze instelling het 1e ziekenhuis dat 3 sterren toegekend krijgt! Dit label is een officiële erkenning door het Gewest van onze inzet voor een ecologische aanpak.

Logo GGHH

De Europa Ziekenhuizen maken deel uit van het Global Green and Healthy Hospitals (GGHH)-netwerk. Dit is een dynamische internationale gemeenschap van ziekenhuizen, zorginstellingen, gezondheidssystemen en gezondheidsorganisaties die streven naar meetbare resultaten door de duurzaamheid in hun faciliteiten te verbeteren en tegelijkertijd de milieugezondheid in hun gemeenschappen te bevorderen.

Logo Réseau Nature Natagora

De Europa Ziekenhuizen hebben het Label “Réseau Nature” gekregen van Natagora. Dit is onze eerste officiële toekenning voor duurzame ontwikkeling en een grote erkenning voor alle initiatieven ten gunste van de biodiversiteit.. 

Logo Green Labs

Ons laboratorium heeft een nieuwe stap gezet richting het koolstofvrij maken van de gezondheidszorg door het nieuwe Green Labs Label te behalen en daarmee het 2de gecertificeerde laboratorium van Europa te worden ! Dit recente label van de European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine beloont laboratoria die kunnen aantonen dat ze tal van duurzame initiatieven in hun dagelijkse praktijk toepassen. 

Fondation nature&découverte

Als onderdeel van onze toewijding aan biodiversiteit en de promotie ervan, hebben we interactieve nestkasten gemaakt om gierzwaluwen te observeren. Deze bieden de mogelijkheid om ze te bestuderen met behulp van een applicatie en een Youtube-kanaal. Dit project is het resultaat van een samenwerking met de stichting Natures et Découvertes
Bovendien, om het project uit te breiden en de bescherming en het behoud van deze soort, die momenteel een beschermde diersoort is, voort te zetten, zullen de Europa Ziekenhuizen gedurende 2024 profiteren van de extra ronding van de Nature et Découvertes winkel in het Woluwe Shopping Centre.

Goede toepassingen

Wij delen hieronder met u verschillende "groene" acties die binnen de Europa Ziekenhuizen worden uitgevoerd:

achats

Duurzame AANKOOP

Europese aankopen

Bij de aankoop van meubilair of uitrusting geven wij de voorkeur aan Europese, en indien mogelijk Belgische, leveranciers boven die van de Aziatische markt.

Biologische set voor baby's Mustela

De Apotheek en de Materniteit hebben een baby set van biologische producten geselecteerd. Deze nieuwe gecertificeerde biologische lijn is geurvrij en veganistisch. Deze natuurlijke verzorgingsproducten, op basis van biologische olijfolie uit Nîmes, getest op een hoge tolerantie en ontworpen om hun impact op het milieu te minimaliseren, kunnen gebruikt worden vanaf de geboorte en door het hele gezin.

Hygiëneproducten

Het ziekenhuis gebruikt Sure (Ecolabel) reinigingsproducten van Diversy en ontsmettingsmiddelen van Ecolab, dat duurzaamheidsdoelstellingen volgt en talrijke labels heeft verkregen.

Belgische produkten

In de Europa Ziekenhuizen zijn twee Belinbox-verdelers gevestigd: gezonde, 100% lokale breaks (Belgische producten).

Onze vzw Cosiness (winkels Red Corner, Ovalis, Europalis, Mezzanina) richt zich op de verkoop van lokale producten (Belgische bedrijven).

Enquête over milieuverantwoordelijkheid

Het Green Europe Comité heeft de werknemers uitgenodigd om eind november 2022 deel te nemen aan een eerste milieuverantwoordelijkheidsonderzoek. Het doel van deze enquête is de bewustwording van dit probleem te vergroten. 

déchets

AFVALbeheer

Hergebruikte inktpatronen

Wij hebben Owa gekozen als onze leverancier van inktpatronen (multi-merk), die de gratis inzameling van gebruikte inktpatronen organiseert en ze opnieuw vervaardigt.

Batterijen

Eenmaal gesorteerd per chemische familie, worden alle batterijen gerecycleerd. 
De metalen en andere componenten worden teruggewonnen voor hergebruik als grondstof in de industrie.

PVC recycling

De Europa Ziekenhuizen nemen met VinylPlus® deel aan een nieuw project voor de recycling van afgedankte medische hulpmiddelen van PVC voor eenmalig gebruik. Veel van deze hulpmiddelen, die eenmalig en voor korte tijd bij niet-besmettelijke patiënten worden gebruikt, kunnen worden gerecycleerd.

Oud meubilair

In antwoord op een grote vraag van verenigingen, scholen en sinds kort ook van starters, heeft Hu-Bu een "vraag en aanbod" platform ontwikkeld waar verenigingen kunnen zoeken en bedrijven gebruikte kantoorapparatuur in uitstekende staat kunnen aanbieden.

IT-apparatuur

De Europa Ziekenhuizen schenken hun gebruikte IT-apparatuur aan Out of Use, een milieubedrijf dat gespecialiseerd is in hergebruik en recycling van producten en apparaten.

Nieuwe generatie naaldencontainers

Onze leverancier Hospidex heeft een nieuwe generatie naaldencontainers ontwikkeld. Deze zijn gemaakt van gerecycleerd materiaal (> 60% vermindering van de ecologische voetafdruk).

water

WATERbeheer

Waterfontein en herbruikbare waterflessen

We hebben in het hele instituut waterfonteinen geïnstalleerd die aangesloten zijn op de waterleiding van de stad. We hebben ook herbruikbare waterflessen uitgedeeld.

ISS

ISS, onze leverancier van poetsdiensten, let op het milieu door gebruik te maken van

 • een automatische dispenser voor schoonmaakproducten (verbruik beperkt tot de juiste hoeveelheid) 
 • microvezeldoekjes (beperkt waterverbruik door hoog absorptievermogen)
 • navulling van schoonmaakproducten (minder verpakking)
 • reinigingsproducten met Ecolabel

energie

ENERGIEbeheer

Zonnepanelen

We hebben meer dan 900 zonnepanelen geïnstalleerd. Wij hebben dit gedaan in samenwerking met "Sun For Schools" (sociale en educatieve rol om scholen in staat te stellen zonnepanelen te installeren).

Cogeneratie

Wij hebben een cogeneratie systeem geïnstalleerd om onze elektriciteit ter plaatse te produceren. Doordat warmte en hete dampen worden teruggewonnen, is deze methode milieuvriendelijker dan kopen bij energieleveranciers. 

Isolatie van gebouwen

Tijdens renovatiewerkzaamheden isoleren we onze gebouwen en vervangen we ramen met dubbele beglazing door de nieuwste generatie.

Switch Off Campagne

De Europa Ziekenhuizen voerde een campagne genaamd "Switch Off" om energieverspilling binnen het ziekenhuis tegen te gaan.

Als onderdeel van de campagne "Switch Off" zijn er ook verschillende stickers opgehangen in het ziekenhuis.
Deze stickers beschrijven goede praktijken om ons energieverbruik te beperken.

Campagne Switches down - Brussels Up

De Europa Ziekenhuizen maken deel uit van de campagne Switches Down - Brussels Up om ons in te zetten voor een Brussel dat minder energie verbruikt, maar nog altijd even dynamisch is!

Meer info : https://brusselsup.brussels/nl#other-actions

 

 

espaces verts

GROENE RUIMTES & biodiversiteit

Groene muur

Wij hebben een groene muur in onze ingang, en met deze blikvanger laten wij onze patiënten zien dat wij een groen ziekenhuis willen zijn.

Insectenhotel

Om ons engagement voor de biodiversiteit te versterken, hebben wij een insectenhotel geïnstalleerd aan de ingang van de site St-Elisabeth. Dit hotel is veilig voor onze bezoekers omdat wilde bijen geen angel hebben. Dit project was mogelijk dankzij BeeOdiversity en de Belgische kunstenaar Bernard Cwiek.

Schilderijen in pediatrie

We hebben de vernieuwde Pediatrie afdeling op de site St-Elisabeth ingehuldigd met nieuwe schilderijen van bedreigde dieren. Met dank aan kunstenaar Natacha de Baré (www.homeincolor.be) en Mustella, Bioviva en Renewi.

Planten van appelboom

Als teken van hun inzet voor het milieu hebben de Europa Ziekenhuizen en de Kliniek Saint-Pierre Ottignies, leden van het H.Uni-netwerk symbolisch een boom geplant in hun respectieve instellingen. Wij danken Daniel Hublet, schepen van gezondheid van de gemeente Ukkel, de directie en onze comité Green Europe voor hun aanwezigheid.

mobilité

MOBILITEIT

Inrichting van een fietsruimte

In elke vestiging zijn 2 fietsenstallingen beschikbaar voor de werknemers.

Parkeerplaatsen met elektrische oplaadpunten

Wij bieden onze patiënten en werknemers parkeerplaatsen met elektrische oplaadpunten.

Bike Team

Wilt u meewerken aan de verbetering van de fietsinfrastructuur van de Europa Ziekenhuizen? Wilt u uw mening geven als fietser?
Word lid van het Bike Team door uw gegevens te sturen naar biketeam@euzh.be

Home dialyse in een elektrische auto

Thuis Dialyse (Home Dialyse) reist nu met 100% elektrische auto!

Squadeasy

De Europa Ziekenhuizen hebben deel uitgemaakt van de SquadEasy uitdaging. Het doel van deze uitdaging was een competitie aan te gaan met verschillende teams binnen ons ziekenhuis om het bewustzijn over ecologie en sport te vergroten. Er waren verschillende vragen over ecologische onderwerpen.

Met dank aan onze sponsors: Trakks, Teatower, VinylPlus Med en de Roots, winkel waar we onze fruitmanden hebben gekocht.

Voordelige prijs voor de aankoop van een fiets

Wilt u binnenkort een fiets kopen? De Europa Ziekenhuizen bieden aan zijn medewerkers een interessante prijs voor de aankoop van een fiets van het Belgische merk Minerva (Europese makelij).

duurzame zorg

Greener Maternity

De "eerste 1000 dagen" omvatten de periode vanaf het begin van de zwangerschap tot de tweede verjaardag van het kind. Talrijke studies hebben aangetoond dat het babylichaam in deze periode bijzonder gevoelig is voor de omgeving.

Ontdek hoe onze materniteit bijdraagt aan een gezonde en veilige start voor pasgeborenen:

 • Luiers die langer meegaan en minder schadelijke producten bevatten
 • Het vervangen van de roze doos door biologische producten op aanvraag
 • Het gebruik van schoonmaakproducten met ecolabel
 • De keuze voor een Belgische biologische borstvoedingsthee
 • Vervanging van producten die hormoonontregelaars bevatten 
 • Optimalisering van het beddengoed per verblijf
 • Het gebruik van water en zeep voor de verzorging van de navelstreng
 • Hergebruik van monitoring banden
 • Vermindering van plastic beschermhoezen
 • Digitalisering van CTG-monitoring resultaten (geen prints meer)

Green Labs

Zoals vermeld in de verschillende verkregen duurzame labels, zijn de Europa Ziekenhuizen trots om aan te kondigen dat zijn laboratorium het label "Green Labs" heeft verkregen, dankzij de duurzame initiatieven die het heeft genomen.

Onze partners

BB Design

BeeOdiversity

 

 

 

 

belinbox.jpg

 

 

 

ok

 

 

 

bike your city.jpg

bpost

Bxl

Carpool

Dumoulin

Ecolab

ephec

färm.jpg

ok

KBS FRB

    ISS

logo

Minerva

ok

Natagora

Out of use

 

pro vélo

     Renewi

roots

Sun for Schools

tilman

Uccle

vélophil.jpg

     VinylPlus

 

Source
Green Europe Comité
Dernière modification