• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

Anatomopathologie

Content
 
Trouver un médecin

Een arts zoeken

 
Contactez-nous

Contacteer ons

Over de dienst anatomopathologie

Anatomopathologie is een technische medische discipline die zich toelegt op de studie van macroscopische en microscopische letsels van weefsels, afgenomen bij een levende of overleden persoon.

De Dienst anatomopathologie is verantwoordelijk voor de histologische en cytologische diagnostiek van de pathologieën die in de Europa Ziekenhuizen worden behandeld.

Op basis van de observatie en analyse van weggenomen weefsel- of celmateriaal reikt de dienst niet alleen de nodige elementen aan voor een correcte diagnose en behandeling van de pathologieën, maar evalueert hij in bepaalde gevallen ook de respons op de gekozen behandelingen.

Jaarlijks worden ongeveer 25.000 histologische afnames (weefsels) en 20.000 cytologische afnames (cellen) onderzocht om een diagnose te kunnen stellen en een behandeling te kunnen voorstellen. Daarbij zit al het weefsel- en celmateriaal dat tijdens operaties wordt verwijderd, maar verder analyseert de dienst ook biopten en cytologische puncties die in klinieken en private artsenpraktijken worden afgenomen

In de histologie (studie van de weefsels) voeren wij gestandaardiseerde kleuringstechnieken uit, aangevuld met speciale kleuringen en immunohistochemie.

In de cytologie (studie van de cellen) gebruiken wij bij voorkeur de techniek met vloeibaar medium. Deze methode biedt ons de mogelijkheid om indien nodig het HPV-virus op te sporen (baarmoederhalskanker) via moleculaire biologie.

De analyses in de moleculaire biologie (voor diagnosestelling en behandeling) worden in universitair midden uitbesteed.

Onze dienst speelt dus een rol in verscheidene fasen van de diagnosestelling en de behandeling, en neemt ook deel aan de multidisciplinaire oncologiebesprekingen.

Het team bestaat uit 4 secretaresses, 5 histologietechnici, 3 cytologietechnici, waaronder 2 specialisten in het lezen van cervico-vaginale uitstrijkjes, 1 kwaliteitsmanager en 4 pathologen.

Informatie over de termijn waarbinnen de resultaten beschikbaar zijn en over de facturatie is te vinden in de laboratoriumgids, zie hieronder.

Klachtenprocedure: Uitleg van de klacht per e-mail naar het volgende adres anapath.se@cdle.be en er wordt gereageerd met een terugkoppeling.
 

Meer informatie 

Pers

02/02/2023 - RTBF - HPV trop peu détecté : lutte contre le cancer de l'utérus - Interview Dr Vincent Radermacher, Anatomopathologie

Source
Dienst Anatomopathologie
Dernière modification