• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

Slaapgeneeskunde

Content
 
Trouver un médecin

Een arts vinden

 
Prendre rendez-vous

een afspraak maken

 
Contactez-nous

ligging

expo laura brodski

Laura Brodski stelt haar werken ten toon op de site St-Elisabeth tot 12 december

Zij is een van onze patiënten. Na een pauze gedurende meerdere jaren besloot ze om terug ten toon te stellen. Ze haalt haar inspiratie uit alles om zich heen: een verweerde muur, een simpele vlek op ...

pilates

Pilateslessen voor onze patiënten in oncologie

Vanaf 16 september 2024 start het EurHope Cancer Care Center met Pilateslessen die speciaal zijn aangepast aan patiënten die een oncologische behandeling ondergaan of hebben ondergaan in de Europa Zi ...

pers

Er wordt over gesproken in de pers

09/09/2024 - La Libre Belgique - "Ma machine est ma copine. Elle me permet de ne pas avoir une issue fatale"

laboratoire

Nieuwe Lp(a)-test om het risico op hart- en vaatziekten te bepalen

Ons laboratorium heeft een nieuwe Lp(a)-test om het risico op hart- en vaatziekten te bepalen.

Nieuwe raadpleging kinesitherapie gespecialiseerd in vestibulaire revalidatie

Nieuwe raadpleging kinesitherapie gespecialiseerd in vestibulaire revalidatie

De Europa Ziekenhuizen zijn verheugd de start aan te kondigen van een raadpleging kinesitherapie gespecialiseerd in vestibulaire revalidatie.

PIT team

Een PIT voor de Europa Ziekenhuizen sinds 1 juli

Sinds maandag 1 juli hebben de Europa Ziekenhuizen een PIT (Paramedical Intervention Team) die actief is op de site St-Michiel.

Inschrijvingsterminals op de site St-Elisabeth uitgebreid

Inschrijvingsterminals op de site St-Elisabeth uitgebreid

Aan deze terminals kan elke patiënt zich nu volledig autonoom elektronisch registreren als hij in het bezit is van een geldig identiteitsbewijs.

Retour sur l'Inauguration du Nouveau Service de Dialyse sur le Site St-Michel

Terugblik op de Inhuldiging van de nieuwe Dialysedienst op de site St-Michiel

De Europa Ziekenhuizen zijn verheugd om het succes van de officiële inhuldiging van hun nieuwe dialysedienst met u te delen. Deze vond plaats op de site St-Michiel in Etterbeek op dinsdag 4 juni 2024 ...

Interactieve uitrusting in het Reva Care Center

Interactieve uitrusting in het Reva Care Center

Bij revalidatie speelt de integratie van nieuwe technologieën een cruciale rol bij het optimaliseren van de patiëntresultaten. Ontdek vier soorten interactieve apparatuur die worden aangeboden aan p ...

Conferentie : Het hart van de vrouw beschermen

Conferentie : Het hart van de vrouw beschermen

Op donderdag 14 maart verwelkomde de Europa Ziekenhuizen de vzw "Femmes Leaders Mondiales Belgique", in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Lea van België, voor een conferentie met als ...

Over de dienst slaapgeneeskunde

Snurken, slapeloosheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenverlies, hoofdpijn, prikkelbaarheid, depressie, gewichtstoename, onvermogen om af te slanken, echtelijke conflicten, impotentie,… We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door – of met het ondernemen van pogingen daartoe. Slapen helpt ons om een normaal aandachtsniveau te bereiken, zodat we de nieuwe dag weer aankunnen. Sommigen onder ons en de mensen uit hun omgeving lijden intens onder slaapstoornissen. Dankzij de recente technische vooruitgang kunnen we nu niet alleen een hele reeks slaapstoornissen herkennen, maar ook bepaalde ‘dagziekten’ tijdens de nacht observeren. Zo lijkt het steeds duidelijker te worden dat cardiovasculaire aandoeningen (arteriële hypertensie, borstangina, hartdecompensatie), luchtwegaandoeningen (chronische bronchitis, astma), neurologische stoornissen (epilepsie, rustelozebenensyndroom, myoclonieën, ziekte van Parkinson) en psychiatrische problemen ‘s nachts, tijdens deze onbewuste fase in ons leven, tot uiting komen.

WELKE SLAAPSTOORNISSEN?

  • Insomnieën: van voorbijgaande of chronische aard, al dan niet in combinatie met een andere aandoening, …
  • Hypersomnieën: het slaapapneusyndroom, snurken, narcolepsie, slaapdronkenheid, …
  • Parasomnieën: nachtmerries, slaap-paniekstoornis, slaapwandelen, rusteloze benen en onwillekeurige spierschokken van de benen, …
  • Stoornissen in de slaap-waakcyclus: jetlag, nachtwerk of werken met wisselende shifts, DSPS (delayed sleep phase syndrome), …

KLACHTEN DIE OPTREDEN BIJ INSOMNIEPATIËNTEN....

Problemen om in te slapen, de indruk hebben slechts kort te hebben geslapen,’s nachts of te vroeg ‘s ochtends wakker worden. De patiënt voelt zich onvoldoende uitgerust en blijft gedurende de hele dag de gevolgen van zijn slechte nachtrust voelen.

Insomnie kan op elke leeftijd optreden, maar het vaakst gebeurt dit tussen 20 en 40 jaar. Zij kan het gevolg zijn van een bepaalde emotie of van gebeurtenissen van voorbijgaande aard.
Achter deze insomnie kunnen ook specifiekere problemen schuilgaan zoals een depressie, neurologische stoornissen of luchtwegaandoeningen (slaapapneusyndroom), chronische pijn (reuma) of hartziekten (borstangina). Uw arts dient uiteraard te weten wat de reden van de slapeloosheid is zodat hij u een specifieke behandeling voor deze aandoening kan geven. Alle gevallen van slapeloosheid kunnen namelijk niet op dezelfde manier worden aangepakt.

Slaapmiddelen zijn niet altijd noodzakelijk en moeten oordeelkundig worden gebruikt.

Snurken is voornamelijk een probleem voor de omgeving, wees op uw hoede voor SAS.

Maar het gevaar kan ook van een heel andere aard zijn.

Sinds ongeveer 30 jaar stellen artsen bij snurkers ademhalingsstilstanden (apneu) vast, gaande van 10 seconden tot meer dan een minuut, die zich zeer vaak herhalen (verscheidene keren per nacht). Deze ziekte is inmiddels welbekend en kreeg de naam slaapapneusyndroom (SAS). Dit syndroom zou moeten worden gediagnosticeerd vóór de symptomen te ernstig worden. Stelt u zich even voor welke invloed deze ademhalingsstilstanden op de zuurstoftoevoer naar het hart of de hersenen hebben! 40% van de SAS-patiënten overlijdt binnen de 10 jaar indien de ziekte niet wordt verzorgd.
De beschikbare behandelingen reduceren de mortaliteit daarentegen tot NUL.

Hypersomnie

Naar schatting 95% van de slaapstoornissen wordt genegeerd, verkeerd gediagnosticeerd en/of verkeerd behandeld.
De arbeidswereld houdt onvoldoende rekening met de repercussies van slaaptekort. Er begint ook erkenning te komen voor de weerslag van slaapstoornissen of een slechte slaaphygiëne op de schoolresultaten van kinderen en adolescenten.

MULTIDISCIPLINAIRE SAMENWERKING

Het team Slaapgeneeskunde werkt nauw samen met de diensten: 

  • Neus-keel-oren
  • Stomatologie
  • Tandheelkunde (orthodontie)

Aanvraag van een diagnostische polysomnografie

Klik hier om het formulier in te vullen.

Pers

28/01/2024 - RTL-TVI - Santé: quel est l'impact des boissons énergisantes sur le sommeil ? - Interview Dr Ihsan Rougui

18/03/2022 - RTL Info - L'invité du jour : Albert Lachman à propos du sommeil - Interview Dr Albert Lachman, Slaapgeneeskunde

05/01/2022 - RTL Info - Les troubles du sommeil - Interview Dr Albert Lachman, Slaapgeneeskunde

Source
Slaapgeneeskunde
Dernière modification