• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center
02-614 42 00

Jaarverslag 2019

Text

Hieronder vindt u een overzicht van onze cijfers, activiteit en realisaties in 2019:

Facts and figures 2019

Activiteit van de Europa Ziekenhuizen

2 ziekenhuissites
2 raadplegingssites
270 artsen specialisten
1720 personeelsleden
350.425 raadplegingen 
22.360 opnames
67.904 "one day" opnames
161.026 ligdagen
9940 chirurgische ingrepen (hospitalisatie)
14.340 chirurgische ingrepen (one day)
2215 bevallingen
64.531 bezoeken op de spoedgevallendienst

 

 

Financiële cijfers

tabel

Text

Onze realisaties “made in 2019”

Oprichting van een groot ziekenhuisnetwerk in het hart van Europa 

De Europa Ziekenhuizen, het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc, de Kliniek Sint-Jan en de Clinique Saint-Pierre (Ottignies) hebben hun krachten gebundeld om een sterk medisch project te creëren. Dit ziekenhuisnetwerk kan rekenen op de expertise van 12.000 professionals ten dienste van patiënten die hierdoor dicht bij huis nog beter toegang krijgen tot een compleet zorgaanbod, ook op universitair niveau.
Meer info: https://www.cliniquesdeleurope.be/sites/default/files/assets/PB_Netwerk.pdf

Op weg naar JCI-accreditatie

In juli 2017 hebben de Europa Ziekenhuizen zich ertoe verbonden te streven naar een ziekenhuisaccreditatie door de Joint Commission International. Onze ziekenhuisomgeving verandert in hoog tempo en we zijn er nog meer van overtuigd dat de JCI-accreditatie een belangrijke toegevoegde waarde heeft voor de veiligheid van de patiënt in ons ziekenhuis. In december 2019 vond een "Mock Survey" plaats, een testaudit die beoordeelt of we klaar zijn voor de eindaudit, waarvoor het ziekenhuis een positieve beoordeling heeft gekregen. Dit betekent dat we goed op weg zijn om te worden geaccrediteerd. Gezien de gezondheidscrisis van COVID-19 die we nu doormaken, is de definitieve accreditatie uitgesteld tot het eerste semester van 2021.

NIEUWE TRANSVERSALE MEDISCHE DIENSTEN

Sinds de fusie van de Europa Ziekenhuizen, nu bijna 20 jaar geleden werken de medische diensten van dezelfde specialisatie, op de andere ziekenhuissite veelal volgens hun eigen specifieke organisatie.
In 2019 is elke medische dienst van dezelfde discipline binnen de Europa Ziekenhuizen gefuseerd om zo een gemeenschappelijke werking te bekomen, maar ook gemeenschappelijke doelstellingen te beogen.
Er werd ook één medisch diensthoofd aangesteld, die het specialisme voor de beide ziekenhuissites vertegenwoordigt. 
Deze belangrijke stap voorwaarts in de opzet van transversale medische diensten maakt het nu mogelijk om gezamenlijke medische projecten te ontwikkelen om een optimale zorg voor onze patiënten te garanderen op de beide sites en dit voor al onze medische specialismen.

Accreditatie van ons laboratorium voor anatomopathologie

Ons laboratorium voor Anatomopathologie werd door het organisme Belac geauditeerd op haar actieplan en procedures om te voldoen aan de vereisten van de ISO-norm 15189:2012.
Deze ISO 15189:2012 norm specificeert de kwaliteits- en competentie-eisen die van toepassing zijn op medische biologielaboratoria.
Dankzij het harde werk van het hele team Anatomopathologie is het laboratorium geaccrediteerd.

FUNCTIONERINGSGESPREK

De afdeling Human Resources (HR) heeft het functioneringsgesprek opnieuw ingevoerd als een HR-ontwikkelingsinstrument. De uitvoering van de functioneringsgesprekken is gericht op de ontplooiing en professionele ontwikkeling van elke werknemer in de uitoefening van zijn of haar functie. 
De functioneringsgesprekken zijn een essentieel onderdeel van het retentiebeleid voor het personeel en dragen bij aan de uitbouw van een echte feedbackcultuur. 
De implementatie van de functioneringsgesprekken maakt ook deel uit van ons JCI-accreditatieproces.

Beperking van de ereloonsupplementen

De artsen van de Europa Ziekenhuizen hebben ervoor gekozen om hun ereloonsupplementen tot maximum 200% te beperken, zodat de patiënten die een hospitalisatieverzekering hebben afgesloten geen franchise moeten betalen. Hierdoor zijn ze gegarandeerd maximaal gedekt in geval van een hospitalisatie. Met deze maatregel wenst Peter Fontaine, onze Algemeen Directeur, de financiële toegankelijkheid van een kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor onze patiënten te versterken, en tegelijk in te gaan op de oproep van minister van Volksgezondheid Maggie De Block om een extra inspanning te doen.

Online afspraakannuleringsformulier

Er werd een annuleringsformulier voor afspraken aangemaakt en online gezet op de website van de Europa Ziekenhuizen. Hierdoor kunnen patiënten hun afspraken rechtstreeks via de website opzeggen in plaats van telefonisch contact op te nemen met de betreffende afdeling.

Betaling via Payconiq

De Europa Ziekenhuizen zijn uitgerust met het Payconiq-betaalsysteem voor de inschrijvingen voor consultaties en ziekenhuisopnames op de sites St-Elisabeth en St-Michiel.
Met dit systeem kunnen patiënten veilig betalen met hun smartphone, zonder dat ze hun portefeuille moeten bovenhalen. Het enige wat ze hoeven te doen is de applicatie "Payconiq by Bancontact" op voorhand te downloaden, de code te scannen die hen ter beschikking wordt gesteld bij de registratiebalies en deze te bevestigen met hun pincode.

Creatie van een YouTube-kanaal

De Europa Ziekenhuizen hebben een YouTube-kanaal ontwikkeld (Cliniques de l'Europe - Europa Ziekenhuizen) waarop u video's kunt ontdekken die verband houden met de activiteiten van ons ziekenhuis. U kunt het openen door hier te klikken: https://www.youtube.com/channel/UCA9ZnAakvEeTR7VRsjPRIVw 

Aarzel niet om u te abonneren op het kanaal en het om u heen te delen.
We herinneren u er ook aan dat de Europa Ziekenhuizen aanwezig zijn op de sociale netwerken Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. U kunt onze verschillende pagina's volgen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws van ons ziekenhuis.