• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

REZUM: een nieuwe behandeling voor prostaatvergroting in de Europa Ziekenhuizen

REZUM

De dienst Urologie van de Europa Ziekenhuizen biedt voortaan de nieuwe REZUM-behandeling aan voor patiënten met een vergrote prostaat.

Wist u? 50% van de mannen boven de 60 problemen heeft met het plassen door een vergrote prostaat.

Met het ouder worden zwelt de prostaat op, waardoor soms een obstructie in de urinewegen ontstaat. Dit is een mechanisch probleem dat verschillende gevolgen met zich meebrengt, zoals de noodzaak om te persen om te gaan plassen, twee keer te plassen, of zelfs 's nachts verschillende keren op te staan om de blaas te ledigen.

De standaardtechniek waarbij de binnenkant van de prostaat via de penis wordt weggesneden, is geschikt voor de meeste patiënten, maar is minder geschikt voor oudere patiënten, patiënten die een algemeen risico lopen of patiënten met bloedstollingsproblemen. De REZUM-behandeling is een zeer goed alternatief voor dit soort patiënten. Het bestaat uit het injecteren van stoom gedurende 9 seconden in de prostaat om de cellen te vernietigen die verantwoordelijk zijn voor de zwelling. De ingreep kan onder elke vorm van anesthesie worden uitgevoerd, ook onder plaatselijke verdoving. De patiënt kan nog dezelfde dag uit het ziekenhuis worden ontslagen, hoewel een katheter gedurende 3 tot 7 dagen na de ingreep op zijn plaats moet worden gehouden, afhankelijk   van de grootte van de prostaat.

"Het grote belang van deze behandeling is om meer fragiele patiënten een veilig alternatief te kunnen bieden voor de klassieke endoscopische resectie," zegt Dr Benoît Hermans, een uroloog in Europa Ziekenhuizen, die in deze techniek is opgeleid. "Met de vergrijzing van de bevolking is het belangrijk om oudere patiënten die geen medicatie kunnen verdragen, (bijvoorbeeld door hypotensie) en/of een blaaskatheter hebben, een minimaal invasieve oplossing met bewezen effectiviteit te kunnen bieden.

Deze behandeling is geschikt voor alle soorten patiënten met een prostaatvolume van ten minste 30gr, maar is niet geïndiceerd voor de behandeling van kanker, noch voor een prostaatvolume van meer dan 120 gr. Naast het vrijmaken van de urinewegen is het grote voordeel van deze behandeling dat 80% van de zaadlozingen behouden blijft. Gezien de nieuwheid van de techniek zijn de effecten van de desobstructie momenteel echter slechts 5 jaar gevalideerd, in tegenstelling tot de klassieke techniek, die al meer dan 20 jaar bestaat.