Een PIT voor de Europa Ziekenhuizen sinds 1 juli
Etterbeek, 02/07/2024 – Sinds maandag 1 juli hebben de Europa Ziekenhuizen een PIT (Paramedical Intervention Team) die actief is op de site St-Michiel. Het is een van de drie nieuwe PIT’s die door de federale overheid in het Brussels Gewest worden toegekend. Zoals in het buitenland is gebleken, is het vergroten van het aantal PIT’s een uitstekende manier om de patiënt zo snel mogelijk de best mogelijke zorg te bieden. Zeer goed nieuws dus voor de Brusselse bevolking!
Binnen de dringende medische hulpverlening (DMH) zijn er drie soorten hulpverlening: de normale ambulance met twee ambulanciers die de 112-badge dragen, de MUG bestaande uit een medisch-verpleegkundig team, en de PIT bestaande uit twee ambulanciers die de 112-badge dragen en een verpleegkundige gespecialiseerd in dringende medische hulpverlening en intensieve zorgen. “De PIT-verpleegkundige vertrekt per ambulance om (onder dekking van staande orders) eerste hulp te verlenen aan de patiënt en kan indien nodig 24/24u een beroep doen op een PIT-referentie arts van het ziekenhuis met wie hij samenwerkt. Het is dus een hulpverlening tussen de normale ambulance en de MUG”, zegt Dr. Paule Denoël, hoofdarts van de Spoedgevallendienst van de Europa Ziekenhuizen.
Zes maanden voorbereiding
Op 4 november 2023 dienden de Europa Ziekenhuizen hun aanvraag in voor een PIT-functie. In januari 2024 kregen ze officieel bericht dat ze een erkenningsnummer voor een PIT-functie kregen. Vanaf dat moment begon de trein van dit prachtige project te lopen.
“We hebben onszelf zes maanden de tijd gegeven om het PIT-project op poten te zetten door op verschillende assen te werken: de opleidingsas (opleiden van personeel in deze nieuwe vorm van zorgverlening), de administratieve as (het verfijnen van de federale permanente opdrachtprotocollen, afhankelijk van de instelling), de wetgevende as (op basis van adviezen van deskundigen, het raamwerk van de extra-ziekenhuispraktijk met zijn verplichtingen en beperkingen formaliseren) en de materiële as (de volledig uitgeruste ambulance werd ter beschikking gesteld door de Brandweer en de inventaris van alle uitrusting die nodig was voor de interventies werd opgemaakt door het team van PIT-referentverpleegkundigen”, meldt Christophe Delbushaye, hoofdverpleegkundige van de Spoedgevallendienst van de Europa Ziekenhuizen.
Er moet ook worden opgemerkt dat de implementatie van de PIT op de site St-Michiel een pluspunt is voor het H.UNI-ziekenhuisnetwerk waartoe de Europa Ziekenhuizen behoren. “De andere ziekenhuizen in het netwerk en onze andere site hadden al een MUG. De ontwikkeling van een PIT op de site St-Michiel, die geen externe hospitaalfunctie had, leek daarom passend”, aldus Dr. Denoël.
Voordelen voor de patiënt en het personeel
“Aanvankelijk beschikte de site St-Michiel over een vertrek van 112 ambulances. Na het aanzienlijke aantal missies uitgevoerd door de ambulance 112 vanuit de site St-Michiel, achtte de Brandweer het passend om een tweede ambulancevertrek op te zetten om op de meest geschikte manier te kunnen voldoen aan de vraag van de bevolking. Tot nu toe vullen we het zorgaanbod aan met een PIT-functie die de snelheid van geavanceerdere zorg verder zal verbeteren. Dankzij deze PIT-functie verkorten we de tijd voor therapeutische behandeling, vooral voor pathologieën waarvoor een uitstel van de behandeling schadelijk zou kunnen zijn. Het is dus een duidelijk voordeel voor de patiënten”, benadrukt de spoedarts.
In het kader van de implementatie van de PIT is ook alles zo gepland dat de patiënt geniet van de ontwikkelingen in de geneeskunde en meer in het bijzonder de tele-geneeskunde. “Het is heel bijzonder. Ik heb een patiënt voor mij die pijn op de borst heeft. Ik zal een EKG maken dat ik in realtime als pdf-bestand kan exporteren naar het e-mailadres van de spoedarts, die het kan bekijken en analyseren terwijl ik met hem online verbonden ben”, zegt Christophe Delbushaye.
En Dr. Denoël voegt eraan toe: “Bovendien vormt deze PIT ook een kans voor het personeel van de Spoedgevallendienst van de Europa Ziekenhuizen om de samenwerking tussen arts en verpleegkundige verder te versterken, wat sowieso de kwaliteit van de zorg zal verhogen. Dit geeft de verpleegkundigen met een MUG-titel (Intensive Care en Dringende Medische Hulp), indien gewenst, de kans om toegang te krijgen tot een nieuwe functie, met het vertrouwen van de instelling. Het is echt een mooie erkenning van hun beroep.
”Om 24/7 een PIT-functie te kunnen garanderen zijn 6 VTE verpleegkundigen met de MUG-titel nodig. We hebben intern een groep baanbrekende verpleegkundigen die gemotiveerd zijn voor deze rol en voor wie de deur open staat voor nieuwe uitdagingen. MUG-verpleegkundigen weten dat ze kunnen excelleren in de PIT-functie, wat verklaart waarom we al een aantal kandidaturen hebben ontvangen”, zegt de hoofdverpleegkundige van de afdeling verheugd. “En we hebben in ieder geval het personeel om momenteel 12 uur per dag te kunnen draaien (zoals gepland in fase 1) en alles wordt in gereedheid gebracht om vanaf 1 januari 2025 deze functie 24 uur per dag te kunnen garanderen. We zorgen ervoor dat het opleidings- en begeleidingsprogramma voor de eerste kandidaten ook anderen aanspreekt.”
Een permanente monitoring
Alle PIT-interventies zullen binnen de dienst zelf worden gedebrieft en er zullen kwaliteitsindicatoren worden vastgelegd om te kunnen beoordelen op welke manier de opleiding van het personeel kan worden verbeterd, vooral afhankelijk van het type interventies waarvoor de PIT het vaakst wordt ingeschakeld.
“Deze permanente monitoring is niet alleen belangrijk om de kwaliteit van de zorg aan patiënten voortdurend te verhogen, maar ook om het personeel ervan te verzekeren dat hun ervaring op het terrein wordt erkend en om hun opleiding zoveel mogelijk te verfijnen”, besluit Christophe Delbushaye.