• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

DE PLOEG

CARDIOLOOG

Dr. Vlassak Irmien → 02 614 27 10 (Site St-Elisabeth)
Dr. Kubangumusu Linda → 02 614 37 10 (Site St-Elisabeth en St-Michiel)
Dr. Van Der Haert Laurence → 02 614 37 10 (Site St-Elisabeth en St-Michiel)

 

hartfalenverpleegkundigen

Mevr. Vaes Marie-Thérèse → 02 614 28 08 (Site St-Elisabeth)
Mevr. Geber Patricia → 02 614 37 04 (Site St-Michiel)

 

DIENST HARTREVALIDATIE

Site St-Elisabeth: → 02 614 27 60
Site St-Michiel: → 02 614 38 63

 

DIËTISTE

Site St-Elisabeth: Mevr. Olave Stéphanie → 02 614 20 73
Site St-Michiel: Mevr. Smets Régine → 02 614 31 83

 

onze hartfalenverpleegkundigen : voor nog meer specifieke zorg!

Onze twee hartfalenverpleegkundigen:  Patricia Geber en Marie-Thérèse Vaes hebben allebei een interuniversitair certificaat (ULiège, UCLouvain, ULB) in therapeutische educatie voor patiënten met hartfalen. 

Zij zijn beiden lid van de Belgian Heart Failure Nurses (BHFN) groep die in 2010 werd opgericht en die samenwerkt met de cardiologen van de BWGHF groep (Belgian Working Group on Heart failure).

Sinds 2012 hebben we een hartfalenkliniek op onze beide sites. 
Om te weten welke rol de verpleegkundigen, gespecialiseerd in hartfalen hierin spelen, gingen we te rade bij Marie-Thérèse Vaes op de site St-Elisabeth en haar collega Patricia Geber op de site St-Michiel.
 

Patricia Geber et Marie-Thérèse Vaes
Patricia Geber (links) en Marie-Thérèse Vaes (rechts)

 

Hoe lang werk je al in de Europa Ziekenhuizen en waar heb je zo overal gewerkt ?

Marie-Thérèse : “Ik werk al sinds 1993, dus 27 jaar in de Europa Ziekenhuizen. Ik ben begonnen op het Cathlab. Na 6 jaar ben ik gaan werken op Consultatie Cardiologie. Sinds 1999 hou ik mij ook bezig met klinische studies op cardiologisch vlak. Sinds eind 2013 hou ik mij bezig met het Hartfalen.”

Patricia : “Ik werk in de Europa Ziekenhuizen sinds 2011, eerst op Radiotherapie en daarna sinds 4 jaar op de consultatie Cardiologie. Ik werk 3 halve dagen per week voor de Hartfalenkliniek.”

Wat is de rol van een verpleegkundige gespecialiseerd in hartfalen ?

Marie-Thérèse : “Met de vergrijzing van de bevolking worden we meer en meer geconfronteerd met hartfalen. Deze patiënten worden meermaals gehospitaliseerd. Om deze in- en uitstroom in het ziekenhuis te beperken, proberen wij de patiënten heel kort op te volgen met ons multidisciplinair team nl. de cardioloog, de hartfalenverpleegkundige, kinesitherapeuten, cardiale revalidatie, diëtisten, psychologen, sociaal werkers,... Het eerste contact wordt tijdens de hospitalisatie gemaakt en nadien volg ik ze samen met de cardioloog op tijdens geplande consultaties.”

Patricia : “Mijn voornaamste activiteit is de consultatie voor de patiënten opleiding, ofwel tijdens zijn hospitalisatie waar de patiënt vaak gestresseerd is, ofwel op de consultatie. Dit eerste contact bestaat uit een presentatie, een bondige uitleg van de aandoening en het bezorgen van een informatieboekje. 10 dagen na zijn vertrek wordt hij gezien op mijn consultatie.”

Welke opleiding heb je hiervoor gevolgd?

Marie-Thérèse : “De bedoeling is om het klinisch pad en de Hartfalenkliniek verder uit te bouwen en kwaliteit en service te bieden aan de patiënten. Hiervoor is een goede wetenschappelijke opleiding noodzakelijk. Ik ben momenteel bezig om dit certificaat te behalen via een opleiding aan de Universiteit van Luik. Dit duurt anderhalf jaar en is verspreid over verschillende modules.”

Patricia : “Ik volgde de allereerste opleiding die gewijd was aan de therapeutische info van de patiënt met hartfalen, met als doel dit op de site St-Michiel toe te passen. Het is een interuniversitaire opleiding (ULB, UGL en UCL) die een gevalideerd programma voorstelt door de Belgian Working Group on Heart Failure and Cardiac Function.”

Met welke problemen wordt je geconfronteerd tijdens jouw werk ?

Marie-Thérèse : “Hartfalen is een complexe aandoening die ernstig en chronisch is, onderschat wordt en die een zware ondersteuning vragen van de patiënt, zowel voor zichzelf als voor de familie. Met deze opvolging proberen we de levenskwaliteit van hartfalenpatiënten te verbeteren, de hospitalisaties te beperken en de nodige aanpassingen voor te stellen om hen zo lang mogelijk thuis te kunnen houden. 
De patiënten ondergaan veel up’s en down’s tijdens hun ziekteproces. De juiste behandeling kan heel vaak tijdrovend zijn wat soms tot ontmoediging kan leiden. De isolatie tijdens deze Covid crisis is heel moeilijk voor de patiënten. De opvolging vergt veel energie en geduld zowel van de patiënt als de familie. Ik ben dus ook telefonisch bereikbaar voor een aanpassing van medicatie in samenspraak met de cardioloog, een kleine babbel, een luisterend oor of om te zorgen dat deze patiënten niet zonder medicatie vallen en nog tal van andere zaken. Zo hebben ze soms wat aanmoediging nodig want ze hebben een zoutarm dieet en de vochtinname moet worden beperkt tot één à anderhalve liter per 24 uur."

Patricia : “De patiënt ontvangt enorm veel info en zal veel inspanning moeten doen om zijn gezondheid in handen te nemen. Het is vaak te veel ineens en hij riskeert ontmoedigd te zijn. Om dit te vermijden, beperken we ons tot enkele doelstellingen, bv. aankoop van een weegschaal om zich dagelijks te wegen en drank beperken. Hartfalen is een weinig gekende aandoening bij het grote publiek waarvan de ernst wordt onderschat. Je moet veel info geven aan de patiënt om het belang van een wijziging van zijn levenswijze in te zien. Het is soms frustrerend om vast te stellen dat na zo veel inspanningen, de goede resultaten verdwijnen vanaf het wat beter gaat.”

Hebben jullie bepaalde projecten waarrond gewerkt wordt, of bepaalde doelstellingen die jullie willen bereiken ?

Marie-Thérèse : “We hebben meegedaan aan het project “Heart-on-Track” om patiënten op afstand op te volgen. De 12 patiënten die toen deelgenomen hebben, waren heel enthousiast over de opvolging want al de parameters werden dagelijks doorgestuurd. Deze dagelijkse inzage door de arts en de verpleegkundige laat toe om een eventueel probleem snel bij te sturen via telefoon of voor een uitnodiging tot afspraak.”

Patricia : “Sinds oktober loopt een systeem van videomonitoring via de applicatie COMUNICARE.  De patiënt krijgt een weegschaal en een bloeddrukmeter om dit via Bluetooth te verbinden. Via een overzichtsschema  kunnen we de gegevens die via de patiënt worden doorgegeven, raadplegen en analyseren. Deze mobiele applicatie laat ook de patiënt toe om toegang te hebben tot zijn programma en behandeling. Hij kan zelf ook bepaalde gegevens invoeren zoals ademhalingsproblemen, thoracale pijn, oedeem, palpitaties. Ook teleconferenties zijn mogelijk.”

Met welke artsen werken jullie samen?

Marie-Thérèse : “Voornamelijk met de cardiologen. Vooraleer ze op raadpleging komen, heb ik al een oppuntstelling gedaan en de nodige parameters genomen. Ik tracht een extra consultatie te vermijden want naar het ziekenhuis komen is niet voor iedereen altijd evident (parkeren of een chauffeur vinden die beschikbaar is,…). Ook de financiële impact mag niet vergeten worden.”

Patricia : “Buiten de opvolging van de patiënt, neem ik ook deel aan congressen, aan vergaderingen om nieuwe projecten op poten te zetten (via teams), het maken van infodocumenten voor de patiënt, uitleg aan verpleegkundigen van de afdelingen betreffende de specifieke opvang van deze patiënten,… Laten we niet vergeten dat de opvang van een hartfalen patiënt multidisciplinair gebeurt en we contact hebben met alle betrokken hulpverleners.”
 

Bron: Hartfalen kliniek - Laatste controle: 04/06/2021