Primeur: telemonitoring voor patiënten die een schouderrotator cuff hebben ondergaan

Ukkel, 19/03/2025 – De Europa Ziekenhuizen zijn het eerste ziekenhuis in Franstalig België dat telemonitoring aanbiedt voor patiënten die een hechting van de schouderrotator cuff hebben ondergaan, als onderdeel van de oproep voor innovatieprojecten gefinancierd door de FOD Volksgezondheid. Hiervoor kozen ze voor de applicatie MoveUP. Een ontmoeting met Dr. Mathias Colman, schouderchirurg, en Jonathan Cortes, verpleegkundig coördinator telemonitoring.
Dit project maakt deel uit van het project Digitalisering van orthopedische zorg, genaamd “ENOrtho”, dat zes deelnemende ziekenhuizen samenbrengt (Europa Ziekenhuizen, Chirec, CHRSM, Clinique Saint-Luc Bouge, HELORA ziekenhuizen en La Clinique Saint-Pierre in Ottignies, het coördinerende ziekenhuis). Het gemeenschappelijke punt van deze verschillende projecten is dat ze het zorgtraject van de patiënt in de orthopedie willen optimaliseren.
“Het voornaamste idee van dit project van de FOD Volksgezondheid is ziekenhuizen in staat te stellen het schaarse personeel waarover zij beschikken zo goed mogelijk in te zetten. Naarmate het verblijf in het ziekenhuis steeds korter wordt, keren patiënten terug naar huis met pijn die nog niet goed onder controle is. Telemonitoring maakt het mogelijk om patiënten zelfs thuis te blijven ondersteunen”, meldt Jonathan Cortes, verpleegkundig coördinator telemonitoring.
“Als gevolg hiervan wordt de kwaliteit van de zorg verbeterd en wordt de deelname van de patiënt aan zijn genezingsproces vergroot. Dit is een ander zorgconcept waarbij de patiënt veel meer betrokken is, waarbij hij zijn deel van het werk moet doen”, vervolgt Jonathan Cortes.
MoveUP verbreed bij de schouder
Tot op heden bestaat er geen consensus over hoe een rotator cuff-hechting moet worden gerevalideerd. “Het idee hier is om de revalidatie voor deze interventie te integreren in de MoveUP-applicatie die al bestaat voor andere orthopedische interventies zoals totale heupprothese, totale knieprothese, enz.”, meldt Dr. Colman, schouderchirurg, die voor deze interventie heeft gekozen omdat hij deze het meest uitvoert en het meest gestandaardiseerd is.
Het eerste doel van deze applicatie is het aanbieden van een contactpersoon voor postoperatieve patiënten. “Patiënten kunnen hun pijn evalueren in de applicatie, die elk waarschuwingssignaal (abnormale pijn, roodheid, enz.) doorgeeft aan de telemonitoring coördinator”, aldus de chirurg.
Het tweede doel is om hen te ondersteunen bij hun mobilisatie: “Meestal beginnen patiënten na twee weken met kinesitherapiesessies als de pijn is verdwenen. En zelfs als de kinesitherapie eenmaal is gestart, hebben ze nog maar 2 tot 3 keer per week zitting. Het gaat er dus over om kleine mobilisaties van hand, pols en elleboog aan te bieden aan patiënten vlak na de operatie, vóór het begin van de kinebehandeling, en zodra de kinesitherapie is gestart, op de dagen dat ze de kinesitherapeut niet zien”, legt Mathias Colman uit.
Een bevoorrechte band tussen patiënt en verpleegkundige
Deze toepassing kan nuttig zijn voor alle patiënten die een rotator cuff-operatie ondergaan. “Zodra een patiënt voor deze procedure wordt ingepland, bel ik hem op om hem de toepassing aan te bieden, waarbij ik het belang en de voordelen ervan uitleg. Het is een behoorlijk innovatieve aanpak, en hierdoor zijn de patiënten nieuwsgierig en willen ze het ontdekken”, legt de telemonitoring coördinator uit. “Naast het monitoren van de pijn, de wonde, en het innemen van pijnstillers en mobilisatieoefeningen, beschikt de applicatie ook over berichtgeving waarmee patiënten contact met mij kunnen opnemen. Vervolgens analyseer ik de situatie en bel ik indien nodig terug. Voor hen is dit telefonische contact heel geruststellend”.
Barbara, die in november haar eerste operatie onderging, had na haar tweede operatie in januari baat bij de MoveUP-applicatie. Ze getuigt van de meerwaarde ervan: “Ik heb het programma gevolgd zodra ik het ziekenhuis verliet en vond het erg motiverend omdat het mij vertrouwen in mezelf gaf. Ik zie deze app als morele ondersteuning, maar ook praktische ondersteuning bij de aangeboden oefeningen. Bovendien was ze erg behulpzaam bij het monitoren van de pijnbeoordeling toen ik viel. Ik schreef direct dat ik hevige pijn had en de coördinerende verpleegkundige belde me onmiddellijk om te zien wat er moest gebeuren. Ik ben erg blij met deze ervaring, die totaal anders was dan mijn herstel na mijn eerste interventie waarbij ik de aanvraag niet had.”
Het gaat om een project dat gedurende 18 maanden gefinancierd wordt door de FOD Volksgezondheid. Naast het feit dat hij patiënten beter kan ondersteunen, hoopt Dr. Colman ook de behandeling van de pijn, veroorzaakt door deze chirurgische ingreep, bij een groot aantal patiënten te kunnen objectiveren, zowel overdag als 's nachts, om zo zijn postoperatieve pijnstillersvoorschriften te kunnen verfijnen. Een mooi project waar alle partijen bij winnen!