• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center - Waterloo
02-614 42 00

Plaatsing van een knieprothese op maat

mc

De afdeling Orthopedie van de Europa Ziekenhuizen plaatst voor het eerst een knieprothese op maat in België.

Het vinden van de juiste schoen
Een knieprothese is te vergelijken met een paar schoenen, er zijn verschillende maten, maar zelden degene die je perfect past. De op maat gemaakte prothesetechnologie, ontwikkeld door de firma Symbios, maakt het mogelijk om dit probleem op te lossen.

Een model op maat
Concreet gaat de patiënt naar zijn orthopedist die zal controleren of hij voldoet aan de criteria om voor een  dergelijke prothese in aanmerking te komen. Als dat het geval is, wordt hij of zij gevraagd een CT-scan uit te voeren om de exacte afmetingen van de prothese te bepalen. Deze zullen naar Zwitserland worden gestuurd voor verdere ontwikkeling in een gespecialiseerd atelier. De prothese wordt dan gemaakt op basis van een computergestuurde gips die toelaat alle mogelijkheden van een menselijke knie na te bootsen.

 

Beter herstel 
“Dankzij deze nieuwe technologie zal de patiënt sneller kunnen herstellen van de operatie omdat het beenweefsel minder beschadigd zal zijn. Ook zal de patiënt in de toekomst minder snel last hebben van pijn aan de ligamenten of peesontsteking.”, zegt Dr Cauwenbergs, chirurg orthopedist in de Europa Ziekenhuizen. De chirurg van zijn kant bespaart kostbare tijd, aangezien de voor de operatie gebruikte recycleerbare plastic hulpmiddelen, ook op maat worden gemaakt met behulp van 3D-printtechnologie.

De Europa Ziekenhuizen is na Zwitserland, Duitsland en Frankrijk het eerste Belgische ziekenhuis dat gebruik maakt van protheses op maat.