• A+
  • A
  • A-

Contactgegevens

Site St-Elisabeth - Ukkel
02-614 20 00
Site St-Michiel - Etterbeek
02-614 30 00
Bella Vita Medical Center
02-614 42 00

Het dagelijks werk van het psychiatrisch dagziekenhuis

atelier

Het psychiatrisch dagziekenhuis van de site St-Michiel van de Europa Ziekenhuizen vangt mensen op met diverse psychiatrische aandoeningen buiten crisis, gewoonlijk voor meerdere maanden. Zij komen terecht na een psychiatrische opname of op vraag van de behandelend psychiater. Ze hopen hen hun evenwicht te helpen terugvinden, dat door hun ziekte (psychose, zware depressie, zwaar alcoholmisbruik,…) bedreigd of beschadigd is.

Het team bestaat uit een psychiater, meerdere klinisch psychologen, een collega met een vorming in kunstzinnige therapie (les Ateliers de l’Insu) en binnenkort een kinesitherapeut. Ze werken trouwens ook samen met de ergotherapeuten, kinesitherapeut, verpleegkundigen, sociaal assistent en andere professionals uit het team van de psychiatrische hospitalisatiedienst.

Het beroep van een psycholoog op het dagziekenhuis wijkt af van het klassieke schema van één op één gesprekken. Binnen het gemeenschapsleven en tijdens de diverse ateliers ondersteunen we de persoonlijke hulpvragen die hierbij naar boven komen.

Bij hospitalisatie-aanvragen doen ze een conventioneel gestructureerd interview. De begeleidingsgesprekken bieden de patiënt de ruimte om individueel gehoord te worden, binnen het hier en nu van het verblijf. De meeste patiënten bezoeken het dagziekenhuis voor meerdere maanden. Een collega-psychologe organiseert de psychosociale ondersteuning, waar gewerkt wordt aan de herintegratie van de patiënt na zijn ontslag.

Een ander aspect van hun werk is hun actieve aanwezigheid in de gemeenschappelijke leefruimte waar we de dagelijkse werking van de patiëntengroep in handen nemen, hun vragen opnemen, vergaderingen beleggen waarin ze de activiteiten organiseren. Door de interacties en uitwisseling binnen de groep te ondersteunen, bereiken ze ook het individu. Elke “animatrice” begeleidt ook therapiegroepen waarin we het openstaan voor de ander en de zelfexpressie aanmoedigen (schrijven, stem, dans, ritme en geluid, collages, improvisatie,…). Andere ateliers zijn rustgevend, werken aan lichaamsbeleving en lichaamsbeweging (relaxatie, meditatie, Xi Gong, snelwandelen, duurwandelen, zwemmen).

Uitstappen buiten het hospitaal, naar de natuur of met een cultureel of ludiek thema, helpen om terug verbinding te maken met het leven in de stad en de omgeving. Ze organiseren ook meer praktisch gerichte ateliers waarin de patiënten terug voldoening vinden in eenvoudige bezigheden (naaien, doe-het-zelven,…). Elke week zijn er verschillende praatgroepen rond menselijke en filosofische thema’s, over verslavingsproblematieken, toekomstplannen, over een film of in verband met de actualiteit. Rondetafelgesprekken in het Nederlands of het Engels maken de patiënten op een ludieke manier vertrouwd met andere talen.

Dit werken in groep laat de patiënten ervaring opdoen in het samenleven, zet aan tot nadenken en tot delen. De emoties en de vragen die tijdens de ateliers en de praatgroepen naar boven komen, worden in groep behandeld en worden tijdens de begeleidingsgesprekken individueel hernomen.

In hun klinisch overleg leggen ze hun observaties, ideeën en klinische denkpistes samen en stellen ze het vooropgestelde behandelingstraject in vraag.

Zo komen ze er regelmatig toe om met de naasten van de patiënt samen te zitten, om verbinding te maken met hulpbronnen binnen het psychosociale netwerk.